ХУМУС С ЛИМЕЦ

name

Описание:

Ползите на лимеца

  • Лимецът съдържа минимално количество глутен, което обаче не предизвиква алергични реакции. Това го прави подходяща храна за хора, страдащи от глутенова непоносимост (цьолиакалия).
  • Лимецът не съдържа холестерол, но пък от друга страна има свойството да разгражда лошия холестерол в организма, затова лимецът се препоръчва за хора, които имат завишени нива на холестерол в кръвта.

 

  • Може би най-важното нещо, което трябва да се знае за тази житна култура, е хранителният й състав. Лимецът е богат на много витамини и минерали – витамини от групата В, витамин Е, калций, калий, фосфор, магнезий, натрий, селен, желязо и цинк. В състава му има и много антиоксиданти, белтъчини и ненаситени мазнини. Това го прави изключително полезна храна, която трябва да бъде включвана в хранителния ни режим всеки ден.
  • Лимецът е богат на фибри, което го прави подходящ за хора със забавен метаболизъм и хора, страдащи от проблеми с обмяната на вещества. Най-старото жито на света оказва благоприятно въздействие върху зрението и цялата нервна система, подобрява работата на мозъка. Като заключение – ежедневната консумация на лимец ще ни направи по-здрави, по-слаби, по-красиви и дори по-щастливи.